U Širokom Brijegu je dana 11.lipnja 2020.godine otvorena spomen soba poginulim hrvatskim Braniteljima Grada Širokog Brijega. Spomen soba s ostalim sadržajima je smještena u zgradi bivšeg društvenog poduzeća „OTP Lištica“. Na svečanosti otvaranja spomen sobe bili su prisutni članovi obitelji poginulih,nestalih i zatočenih hrvatskih Branitelja,predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Grada Širokog Brijega i ŽZH,te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti hrvatskog naroda sa svih razina vlasti u BiH, FBiH,ŽZH i Grada Širokog Brijega. Prigodne riječi prije samog čina otvaranja nazočnima je uputio Gradonačelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević koji je ponovio svoje davno izrečene stavove kako je Gradu Širokom Brijegu potrebita ovakva spomen soba te prateći sadržaji jer su naši poginuli Branitelji i članovi njihovih obitelji najmanje to zaslužili zbog svoje žrtve polaganja života na oltar Domovine. Naveo je i neke poteškoće koje su pratile realizaciju ovog projekta koji još nije završen do kraja ali se toplo nada kako će ovaj cijeli objekt biti uskoro završen na zadovoljstvo članova obitelji poginulih,nestalih i zatočenih Branitelja kao i svih drugih Branitelja Grada Širokog Brijega i ŽZH,koji će se na jednom mjestu moći upoznati s blistavom poviješću hrvatskog naroda Grada Širokog Brijega i šire a koja povijest je bila bremenita silnim poteškoćama i žrtvama.

Nazočnima se također obratio i predstavnik obitelji poginulih,zatočenih i nestalih hrvatskih Branitelja Viktor Kvesić koji je uputio riječi zahvale našim poginulim Braniteljima koji su dali najviše što netko može dati u obrani svoj slobode,kao i organizatorima ove manifestacije.Nakon njih je nastupila malo duža pauza jer se čekalo na svećenika fra Danu Karačića koji je bio određen blagosloviti spomen sobu,ali je isti kasnio zbog vođenje Svete Euharistije i procesije na Širokom Brijegu povodom Tijelova. Konačno pojavio se i on te je blagoslovio spomen sobu i uputio prigodan blagoslov nazočnima,te svim drugim Braniteljima koji zbog objektivnih razloga nisu mogli sudjelovati na ovoj svečanosti. Na ovoj svečanosti sudjelovali su i predstavnici URB HVO-a ŽZH koji su službeno pozvani od strane Ureda za Branitelje Grada Širokog Brijega na čemu im se zahvaljujemo.

Predstavnici URB HVO-a ŽZH su imali prigodu fotografirati slike poginulih hrvatskih Branitelja među kojima su vidjeli svoje dojučerašnje kolege s ratišta,školske kolege iz Širokobriješke Gimnazije,s kojima su kasnih 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća dijelili školske klupe,igrali košarku,dijelili zadnji komad kruha na velikom odmoru,maštali i sanjali skupa. Nakon završetka Gimnazije život ih je odveo na različite strane. Neke na fakultete,pravni,agronomski,a neke u autobuse kao vozače,ali sve ujedinjene u borbi za obranu svoje slobode i svoje Domovine u vrijeme Domovinskog rata u BiH. Velike emocije su obuzele predstavnike URB HVO-a ŽZH kada su među poginulima vidjeli,Zvonimira Zovku-Petu,Peru Kosira, Vencela Lasića-Šeru, Ivana Lasića, Maria Lasića,te mnoge druge koji su bili na istim ratnim terenima kao i predstavnici URB HVO-a ŽZH, udaljeni jedni od drugih koji 400 m zračne linije kada su zarobljeni i ubijeni.Posebno je emotivno bilo slušati navođenje imena poginulih hrvatskih Branitelja Grada Širokog Brijega njih 85 od strane voditelja programa Marinka Karačića.

Na koncu URB HVO-a ŽZH se zahvaljuje nekolicini hrvatskih Branitelja Grada Širokog Brijega predvođenih Kristijanom Crnjcem koji su unatoč silnim poteškoćama u realizaciji ovog projekta isti doveli do ove faze,a koji projekt će realizirati do samog kraja jer ovaj projekt je zamišljen na dobrobit svih hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega koji će se na jednom mjestu moći upoznati sa slavnom povijesti Grada Širokog Brijega u obrani njegovih prostora pa i mnogo šire. Mjesto na kojemu će naša omladina imati priliku upoznati tu povijest koja im se dovoljno ne prezentira u školskom gradivu. Mjesto na kojemu će sve udruge proistekle iz Domovinskog rata Grada Širokog Brijega imati svoje službene prostore,te mjesto za druženje. Kako bi se završio ovaj započeti projekt potrebit je angažman svih struktura vlasti Grada Širokog Brijega i ŽZH,gospodarstvenika,Branitelja te svih ljudi dobre volje. Jer tko ne zna cijeniti svoju povijest nema blistavu budućnost. Isto tako ubuduće na ovakve prigode treba obvezatno pozivati obične razvojačene Branitelje koji su bili sudionici Domovinskog rata s I borbene crte od početka do kraja,jer ukoliko ih se ne poziva na ovakve manifestacije dobivamo juhu bez začina. Dobivamo jelo bez soli,mirisa i okusa. Razumijemo se dobro zar ne?

URB HVO-a ŽZH, 12.lipnja 2020.godine,