Uredništvo braniteljskog portala.ba

Na Braniteljskom portalu.ba URB HVO-a ŽZH je danas dana 18.rujna 2023.godine objavila tekst naziva: “Borci iz RS dobivaju borački dodatak, a Branitelji u FBiH šipak“.

Ispod tog teksta na facebook stranici Braniteljskog portala BiH su objavljena 2/dva komentara i to:

1.Komentar Nikole Ćutuka Perkića:“Koliko je poznato i naši branitelji dobivaju naknade,ovisno o broju dana sudjelovanja u ratu. Pišete gluposti a niste provjerili informacije. Zbilja školovan novinar“!!?
2.Komentar Ivice Zlopaše:“Nije 6km već 5km po misecu rata“

Poradi ove dvojice komentatora kao i svih budućih komentatora na ovaj ili neki drugi tekst dužni smo reagirati premda uredništvo braniteljskog portala.ba nikada do sada od svog osnutka nije reagiralo na ničije komentare jer je to slobodna volja svih ljudi osim ako ti isti komentatori ne vrijeđaju, prijete na bilo koji način nekome što su obilježja kaznenih djela u FBiH.

Ovaj ćemo put ipak reagirati jer je URB HVO-a ŽZH osnivač braniteljskog portala.ba i stoga smo dužni reagirati na oba gore navedena komentara kao i na sve eventualne buduće komentare.

U prvom redu odavno je jasno uredništvu Braniteljskog portala.ba kako postoji znatan broj premda ne najveći broj čitatelja našeg portala koji komentiraju tekstove na našem portalu a da prethodno nisu pročitali cijeli tekst, već tek naslov iz kojega crpe svoju inspiraciju za svoje komentare koji ne održavaju srž objavljenog teksta u cjelini pa stoga i pišu svoje komentare koji mogu pružiti sasvim drugačiju sliku o suštini tog teksta.

Komentator Nikola Ćutuk Perkić u svom komentaru navodi kako i „naši branitelji dobivaju naknade ovisno o broju dana sudjelovanja u ratu“a da se prethodno nije raspitao, niti pročitao niti jedan tekst URB HVO-a ŽZH o istoj ili sličnoj problematici koji su objavljeni na Braniteljskom portalu.ba, a bilo ih je odista pregršt.

A da je kojim slučajem u miru pročitao mogao bi vidjeti kako se URB HVO-a ŽZH od svog osnutka 2013.godine do dana današnjeg bori za braniteljski dodatak a ne za socijalnu milostinju, sranje, nakaradu, diskriminaciju istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja iz Domovinskog rata, nazvanu tzv“egzistencijalna novčana naknada“ u visini od 5 KM po mjesecu sudjelovanja u ratu, a nigdje se ne navodi u borbenom sektoru ili na I-crti bojišnice.

Dakle tu tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu“mogu dobiti i oni koji nemaju nikakve sveze s Domovinskim ratom i strahotama u njemu, što se već i dogodilo, te ju mnogi i primaju, a ona se između ostalog može ukinuti ili umanjiti.

Isto tako ta tzv“egzistencijalna novčana naknada“je iz prava izbacila mnoge istinske razvojačene Branitelje po više osnova a oni su:
-po godinama života,
-po mjesečnim primanjima koja ostvaruju,
-po prijavi na Zavodu za zapošljavanje,
-po prijavi mjesta prebivališta u BiH,
-po dužini sudjelovanja u Domovinskom ratu(za tu tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu potrebito je najmanje 1/jedna godina sudjelovanja a za URB HVO-a ŽZH 1/jedan mjesec)jer je opće poznata činjenica kako je netko više propatio za 1/jedan mjesec u ratu nego li netko za cijelo vrijeme tog rata.
-Ta tzv“egzistencijalna novčana naknada“se za razliku od našeg prijedloga braniteljskog dodatka ne može nasljeđivati.

Za komentatora Ivicu Zlopašu također može poslužiti naš odgovor Nikoli Ćutuku Perkiću tako da ni on kao ni Nikola Ćutuk Perkić i svi drugi komentatori ubuduće ne miješaju nešto što se po svojim prirodnim sastojcima ne može nikako miješati niti smije miješati.

URB HVO-a ŽZH zajedno s UZB Ljubuški su jedine udruge u FBiH koje nikada neće prihvatiti tu tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu“i boriti će se protiv nje svim zakonskim sredstvima do konačnog usvajanja braniteljskog dodatka za koji imamo spreman Zakon o braniteljskom dodatku ili poseban Lex specialis zakon.

No, prije nego li se krene u usvajanje našeg Zakona o braniteljskom dodatku u FBiH potrebito je izraditi Zakon o jedinstvenom registru Branitelja u FBiH kao i javnu objavu korisnika BIZ(braniteljsko-invalidske zaštite), te odvojiti pripadnike borbenog od neborbenog sektora, kako bi se odvojilo žito od kukolja, tko je kosio tko vodu nosio, što su glavni preduvjeti pravične naknade istinskim razvojačenim Braniteljima u FBiH.

Premda su sve aktualne političke vlasti u FBiH, sve braniteljske udruge iz Domovinskog rata od završetka Domovinskog rata u BiH bile protiv našeg prijedloga Zakona o braniteljskom dodatku, URB HVO-a ŽZH nikada neće odustati od njega jer je skupo platila svoju borbu protiv bešćutnih političkih elita koje su na naše članove slale specijalnu i temeljnu policiju, koje su udarali, vrijeđali, ponižavali, omalovažavali o čemu ste i vi komentatori Nikola Ćutuk Perkić i Ivica Zlopaša jako dobro upoznati.

Stoga bi vas molili da ubuduće prije nego li se odlučite napisati svoj komentar pročitate cijeli tekst te na temelju tako pročitanog teksta dajete svoj sud u vašim komentarima.

To govorimo za vaše dobro, ali i za dobro svih Branitelja koji čitaju naše tekstove i vaše komentare.

S poštovanjem!

Uredništvo braniteljskog portala.ba