Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 29. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja.

Brojna vojna i civilna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, nakon čega je služena misa u čast poginulima.

Na obilježavanju obe bolne obljetnice pored ostalih udruga iz Domovinskog rata HVO-a iz HBŽ,HNŽ i ŽZH bili su prisutni i predstavnici URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Grada Širokog Brijega.

Ivan Rogić je uime organizatora godišnjice kazao kako je prije 29 godina izvršen opći napad Armije BiH na područje Doljana dok je najveće stradanje bilo na Stipića livadi.

– Taj dan je poginulo 39 ljudi, od čega 6 civila. Ostatak civilnog pučanstva koji je bio u kućama u Doljanima odvedeno je bez ikakvog povoda autobusom u logor Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici – naglasio je on.

Rogić je dodao kako je nekada na ovom području živjelo oko tisuću stanovnika, dok se sada vratilo oko 200 Hrvata i isto toliko Bošnjaka, a uglavnom se bave poljoprivredom.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, a bivši logoraš Muzeja u Jablanici Marinko Ljoljo smatra da je razlog nebriga.

– To je nebriga, prvenstveno nas stradalnika koji imamo obvezu, pravo i dužnost da o ovom govorimo i potaknemo da se ratni zločini procesuiraju. Također, tu je i nebriga onih koji profesionalno rade na otrkivanju ratnih zločina, procesuiranju i za to primaju plaću, ali i nebriga institucija, prvenstveno Tužiteljstva – istaknuo je Ljoljo.

Dalje navodi kako su brojni svjedoci “nevjerojatnom preciznošću” ispričali sve što se ovdje dogodilo.

– Istražitelji nisu poduzeli ništa. Žrtve su, nažalost, uglavnom ostarile ili nisu na ovom svijetu. Sa sobom su odnijeli istinu. Stradalnici samo traže da se čuje istina i da odgovorni budu procesuirani – zaključio je Ljoljo.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH i mudžahedini.

Armija BiH je toga dana tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

FENA (Tekst: Monika Ćubela Savić, FOTO FENA /Monika Ćubela Savić)

Kamenjar.com