Prosvjednici koji su se u subotu okupili na ulicama grada Kassela, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera njemačke vlade, sukobili su se policijom koja je protiv sudionika demonstracija koristila papar sprej i pendreke.

Policija je izvijestila da se na prethodno neprijavljenom skupu u središtu grada okupilo nekoliko tisuća ljudi. U policijskom izvješću stoji da je nasilje izbilo nakon što su prosvjednici ignorirali upute i upozorenja njihovih pripadnika te su probili policijske prepreke.

Na istom su mjestu prijavljeni manji sukobi s protudemonstrantima. Policija je izvijestila da je nekoliko osoba privedeno, no nije objavljen točan broj.
Na snimkama i fotografijama s mjesta događaja vidi se mnoštvo prosvjednika, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske niti vode računa o fizičkom razmaku.

Većina okupljenih u Kasselu pristaše su takozvanog pokreta Querdenken (Razmišljati izvan okvira), a čine ga ekstremno desno orijentirani aktivisti, osobe koje negiraju postojanje covida-19 i antivakseri.

U međuvremenu se Berlin priprema za veliko okupljanje pripadnika ekstremne desnice, no do ranog poslijepodneva na mjestu događaja uočeno je tek nekoliko desetaka sudionika.

Policija je očekivala da će se prosvjednici u velikom broju okupiti blizu Brandenburških vrata, jer su ih onamo pozvali pripadnici ekstremne desnice, ali dosad je ondje stiglo više njihovih protivnika – oko 200 lijevo orijentiranih protudemonstranata.

Policija je izvijestila da je spremna u tome dijelu grada rasporediti i do 1800 policajaca, ovisno o tomu koliko će se prosvjednika okupiti.

Kritičari vladinih restriktivnih mjera uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa planirali su vlastiti skup na Alexanderplatzu, glavnome prometnom čvorištu i trgovačkom središtu Berlina.

U prošlogodišnjim prosvjedima održanim u glavnome njemačkom gradu sudjelovalo je više desetaka tisuća Nijemaca, koji su izašli na ulice u znak protesta zbog mjera zatvaranja, što je često rezultiralo nasilnim obračunima s policijom i stotinama privedenih građana. (Hina)

Kamenjar.com