Nakon srpskog zločina nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu, predsjedništvo HSP-a donijelo je odluku o osnivanju HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA (HOS) 02. svibnja 1991.

U tim dramatičnim i teškim trenutcima organiziranja obrane države ovaj je potez bio apsolutno legitiman i na tragu vojne tradicije pravaških pokreta i potreba hrvatskog naroda u prijelomnim trenutcima borbe za slobodu i neovisnost! Glavni organizacijski potencijal osnivanja postrojbi HOSa bile su podružnice HSPa diljem Hrvatske, od Osijeka, Vinkovaca, Bjelovara, Zagreba, Rijeke, Koprivnice, Kutine i naravno Splita!

Na današnji dan 21.06.1991.g. u mjesnoj zajednici GET u Splitu osnovana je proslavljena IX bojna HOS-a! Karizmatični predsjednik podružnice, danas nažalost pokojni JOZO RADANOVIĆ sa tridesetak članova HSPa i hrvatskih mladih domoljuba udario je temelje postrojbe koja je ostavila neizbrisiv trag u DOMOVINSKOM RATU! Odmah po osnivanju bojne na današnji dan počele su intenzivne pripreme ustrojavanjem kampova za obuku, prvo na ŽNJANU, pa u TUGARAMA, TROGIRU!

U isto vrijeme dio pripadnika sudjelovao je na intenzivnoj obuci na KOČEVSKOM ROGU u SLOVENIJI, a već su počele i prve akcije! JOZO RADANOVIĆ je vrlo brzo okupio oko IX bojne iznimno veliki broj dragovoljaca, osigurao koordinaciju sa ostalim oružanim snagama tako da je bojna od prvog dana djelovala pri 4. gardijskoj brigadi, a ratni put bojne dobro je poznat! Dodatak IX BOJNA “RAFAEL VITEZ BOBAN” dobila je kasno najesen!

Današnji status objavljujem kako bi se razbistrila situacija oko nastanka IX BOJNE HOSa i datuma njenog osnivanja, a još više kako bih naglasio ulogu pokojnog bojnika JOZE RADANOVIĆA, koji je istinska legenda HOSa, a kojega neki u svojoj taštini prešućuju i time nanose štetu povijesnoj istini i samom HOSu! Ponosni smo i na JOZU RADANOVIĆA i na sve pripadnike IX BOJNE HOSa, i preminule i žive! Obiteljima poginulih pripadnika IX BOJNE HOSA i preživjelim veteranima ove slavne postrojbe čestitam današnju 32. godišnjicu utemeljenja! ZDS!

Anto Đapić

Kamenjar.com