SARAJEVO – Ministarstvo obrane BiH je u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno – 06.01.2017. godine, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banja Luci 8. i 9. siječnja 2017. godine.

Prethodno je MO BiH, u vezi sa aktom NATO štaba u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH 9. siječnja.

Kako se Predsjedništvo BiH nije očitovalo o našem dopisu do 8. siječnja, to je Ministarstvo obrane BiH istog dana u 12,00 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OS BiH da se obustave sve radnje u vezi angažiranja pripadnika OS BiH za 9. siječnja u Banja Luci.

Također, istog dana u 18,00 sati Ministarstvo obrane BiH je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo sudjelovanje pripadnika OS BiH u aktivnostima 9. siječnja, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do sudjelovanja i postrojavanja pripadnika OS BiH (9. siječnja), Ministarstvo obrane BiH će ustanoviti kroz lanac zaspovjedanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH, kazano je u priopćenju.

BraniteljskiPortal.ba