U utorak je održana komemoracija u Gruborima i Plavnom u povodu obljetnice stradavanja srpskih civila nakon VRO Oluja 1995. godine.

U Gruborima su bili potpredsjednici hrvatske Vlade Tomo Medved i Boris Milošević, čelni čovjek SDSS-a Milorad Pupovac te predsjednik Republike Zoran Milanović. Većina poslanih poruka usmjerena su ka gradnji bolje i pomirbene budućnosti između dva naroda te naravno osuda svakog zločina i da se isti ne ponovi.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto otišla je korak dalje pa je posjet Gruborima okarakterizirala kao manipulaciju.

Njezinu Facebook objavu prenosimo u cijelosti.

“Manipulacija slučajem Grubori

  1. godine češki predsjednik Beneš donio je čuvene dekrete prema kojima je češke državljane njemačke narodne manjine jednostavno protjerao iz Češke. Do dan danas, iako su i Njemačka i Češka članice EU, nijedan protjerani Nijemac nije dobio nijedan cent obeštećenja. Ovdje uopće ne treba raščlanjivati što je prethodilo Beneševim dekretima, svi znamo što je Adolf Hitler napravio Češkoj.

Nitko razuman, bio on Čeh ili Nijemac, ne će opravdati protjerivanje nedužnog djeteta s njegova ognjišta, samo zato što je Nijemac, ali nitko razuman ne će relativizirati uzročnike i posljedične patnje Drugog Svjetskog rata.

U Gruborima se dogodio pojedinačni zločin koji nije bio u nikakvoj organizaciji ili vezi s hrvatskom državom. Štoviše, nije utvrđeno tko su počinitelji: ne zna se koje su pripadnosti, ni s kojeg su područja došli.

Jučer su predstavnici hrvatske Vlade oklevetali vlastitu državu te uvrijedili sve hrvatske državljane, bez obzira na njihovu narodnu pripadnost, jer su svojim činom izjednačili hrvatske žrtve i srbijanskog agresora. Povrh svega dopustili su predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da pošalje svog izaslanika u Grubore.

Taj isti Vučić je u skupštini Republike Srbije izjavljivao kako će za jednog ubijenog Srbina ubiti 100 Muslimana (može se i danas pogledati na YouTubeu), te je aktivno sudjelovao u agresiji na Hrvatsku.

Hrvatska Vlada zna kako postoji presuda međunarodnog suda pravde u kojem je nedvojbeno utvrđeno da je Republika Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, da je Republika Srbija vršila etničko čišćenje na okupiranom hrvatskom teritoriju, te masovna ubojstva. Hrvatska Vlada ovim činom prekršila je prisegu koju je dala u Hrvatskom saboru, da će skrbiti o hrvatskim interesima, jer jučerašnjim činom kojim pojedinačni zločin u Gruborima, koji svaki normalan čovjek osuđuje, lažno prikazala kao grijeh hrvatske države i operacije Oluja.

U presudi hrvatskim generalima Gotovini i Markaču Operacija Oluja dobila je ocjenu izvrsno organizirane i vojno čisto provedene akcije, te su odbačene sve klevetničke i lažne brojke navodno ubijenih u toj akciji. Jasno je kako je na teritoriju od 10.000 km kvadratnih nemoguće spriječiti pojedinačne incidente.

Ali razmjeri veličine teritorija, brzine provedbe same operacije i broj žrtava potvrđuju posebnu skrb tadašnjih hrvatskih vlasti da spriječe osvete i razbojstva.

Sustavno klevetanje i blaćenje hrvatske države i nacije je, nažalost, projekt, u kojem beogradsko ultranacionalističko vodstvo mimo svih međunarodnih presuda i utvrđenih činjenica pokušava na temelju laži prikriti i umanjiti svoju, te izmisliti nepostojeću, hrvatsku krivnju.

U tome svesrdno sudjeluju aktualna hrvatska vlast potpomognuta main-stream-medijima, napose Jutarnjim listom. Evo jedan primjer. Jutarnji list je u svom naslovu prenio otrovnu i lažnu kvalifikaciju kako se hrvatska država jučer u Gruborima razvela od zločina. U prijevodu – Jutarnji list prenosi da je hrvatska država činila sustavne zločine. U tome je poanta: žele nam nametnuti krivnju koju nemamo.

Usto, potpredsjednik hrvatske Vlade nedavno je izjavio kako se konzultira s Beogradom, jer – kao – to rade sve narodne manjine sa svojim matičnim državama.

Međutim, nijedna razumna država na svijetu ne će dopustiti da njezin član Vlade dobiva upute od druge države. To je u uređenim državama kažnjivo djelo za koje je predviđena i kazna zatvora.

Ne treba ovdje ponavljati kako je izbor dužnosnika samo na temelju njegove narodne pripadnosti u Hrvatskoj protuustavan. U nijednoj europskoj državi predstavnik narodne manjine nema i ne može imati mjesto u Vladi samo zato što je pripadnik narodne manjine.

Uvijek se nameće pitanje kako je sve ovo moguće?

Dragi prijatelji, uvijek ću se vraćati na uzročnike hrvatskih problema: devastirane institucije hrvatske države. Da DORH i sudovi rade svoj posao, da su procesuirali srpske ratne zločine i utvrdili činjenice, te spriječili kršenje hrvatskog Ustava i zakona, sve ovo se ne bi moglo događati.

Zato je borba za pravnu državu ključna za razvoj Hrvatske i našu budućnost. Pravda i vladavina prava nemaju alternativu”, stoji u objavi.

Direktno.hr