Dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica, najavljenog za 2. kolovoza, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je mišljenje Ministarstvu unutarnjih poslova, a tiče se dodavanja oznake neodređenog spola na osobnu iskaznicu, uz muški i ženski. Slično kao i u slučaju Istanbulske konvencije, i sada se od država članica Europske unije očekuje bespogovorno promicanje rodne ideologije u svojoj zakonodavnoj praksi.

Naime, MUP-ov Prijedlog pravilnika o izgledu novih osobnih iskaznica ne predviđa neodređeni spol, što se kosi s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, smatraju iz MVEP-a. Uredba, doduše, ostavlja na volju državama članicama hoće li uopće navoditi spolne kategorije na osobnim iskaznicama, ali u slučaju da se to čini, trebaju biti istaknute sve tri mogućnosti – muški, ženski i ‘neodređeni’.

MVEP se poziva na EP: Ili posve izbaciti rod ili navesti i ‘neodređeni’

“Ukoliko je Republika Hrvatska kao država članica koja izdaje osobne iskaznice odlučila i nadalje na osobnim iskaznicama navoditi rod nositelja, navedeno treba biti u skladu s člankom 3. stavkom 2. Uredbe (EU) 2019/1157 i specifikacijama iz dokumenta 9303 ICAO-a, odnosno trebalo bi primijenjivati i oznaku ‘X’ za neodređeno (unspecified)”, navodi se u mišljenju MVEP-a, poslanom MUP-u, prenosi Večernji list.

Valja naglasiti kako je MUP još u svibnju objavio prijedlog Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica koji je otada dostupan na internetskoj stranici e-savjetovanje i podložan primjedbama i prijedlozima zainteresiranih. Iz MVEP-a, pak, do sada nije stigla niti jedna primjedba na račun javnog prijedloga niti se potezala rasprava o spolnim (rodnim) kategorijama.

MUP se poziva na EK: Hrvatsko zakonodavstvo ne poznaje ‘neodređeni rod’

Čini se da je u tom smislu MUP poslao svoj odgovor MVEP-u u kojem se odbija navedeni prijedlog, navodeći kako hrvatsko zakonodavstvo ne poznaje ‘neodređeni’ spol. Premda Uredba Europskog parlamenta nameće odabir – ili posve izbaciti spolne kategorije ili ih navesti sve tri – Poljska će i dalje ustrajati na isticanju muškog, odnosno ženskog spola, dok Nizozemska neće navesti niti jedan.

Europska komisija, pak, smatra kako države članice nisu dužne uvoditi rod ‘X’, ako njihovo nacionalno zakonodavstvo to ne prepoznaje. Sporna Uredba Europskog parlamenta na koju se poziva MVEP donesena je 1. kolovoza 2019., a izravno će se primjenjivati u državama članicama od 2. kolovoza 2021. Uz propise o spolu, odnosno rodu, Uredbom je propisano da osobne iskaznice izdane u državama članicam EU moraju sadržavati biometrijske identifikatore nositelja iskaznice.

Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

(FOTO, VIDEO) Prisjetimo se: Ovako su izgledali prosvjedi protiv Plenkovićevog nametanja Istanbulske konvencije

Nino Raspudić: Kako se hadezeovci rodno određuju?

Dr. Robin Harris: Hrvatska – prekrasna država s užasnim političarima

Zlatko Hasanbegović: “Plenković u operaciji s Istanbulskom konvencijom ima tri cilja”

Šuica (HDZ): ‘Za implementaciju Istanbulske konvencije potrebno je više od milijardu kuna u proračunu’

Dr. sc. Dubravko Ljubić: Ustav RH ne poznaje pojmove roda ni rodne jednakosti

Narod.hr upozoravao na rodnu ideologiju u IK još 2015.

U skladu sa zahtjevima rodne ideologije, dokumenti EU-a pojam spola zamjenjuju riječju ‘rod’. Baš kao i u slučaju nametanja Istanbulske konvencije koju je Hrvatska ratificirala 2018. godine, za vrijeme bivše Vlade Andreja Plenkovića. Da se u Istanbulskoj konvenciji po prvi puta u međunarodnom ugovoru uvodi sporan termin roda koji bi trebao označavati društvene uloge muškarca i žene, čime se u praksi potkopava biološka datost čovjeka koja je određena spolom portal Narod.hr upozoravao je još 2015. godine.

Tada je istaknuto da se tim dokumentom stranke potpisnice obvezuje na poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su nestereotipne rodne uloge i rodno utemeljeno nasilje nad ženama uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja.

U ime obitelji informira javnost o štetnostima IK od 2017.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je 2017. intenzivno informirala javnost o opasnostima rodne ideologije u kontekstu rasprave o Istanbulskoj konvenciji. Već početkom 2017. godine, udruga U ime obitelji poziva vladajuću koaliciju HDZ-a i Mosta da ne ratificira ovaj dokument, a Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima i član upravnog odbora udruge naglašava kako Istanbulska konvencija uz neke dobre elemente vezano za zaštitu žena, ona, ipak, primarno nameće rodnu ideologiju, čime će započeti dugotrajna kampanja udruge kojom je javnost informirala o štetnostima spornog međunarodnog dokumenta kojeg su primarno propagirala visoka tijela Europske unije.

Već u ožujku 2017. godine Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova kazat će kako se “zlostavljanje najslabijih, žena i djece – iskorištava za ideološko nametanje rodne ideologije”, dodavši da se “u članku 3. c. Istanbulske konvencije navodi definicija “roda” kao “društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine”, što je ne-znanstvena ideološka kategorija, koju je dapače i suvremena znanost odbacila”. Istog mjeseca udruga je zatražila široku javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji.

“Istanbulska konvencija koja obvezuje Hrvatsku da uvodi rodnu ideologiju u svoje zakone i obrazovani sustav – jednako je štetna kad ju nameće Milanović kao kad ju nameće Plenković. A politički motivirana i indoktrinirana reforma obrazovanja jednako je opasna i loša za našu djecu i budućnost Hrvatske kad ju provodi Milanovićev Jokić i kad ju provodi Plenkovićeva Divjak”, kazala je predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić u rujnu 2017. povodom intenziviranja priprema za ratifikaciju tog dokumenta, ali i povodom toga što je Plenkovićev koalicijski partner HNS podržao što skoriju ratifikaciju IK.

U veljači 2018. godine, koordinator projekata udruge u Ime obitelji istaknuo je kako prema Istanbulskoj konvenciji “osoba može privatno biti jednog spola, a u društvu – po ulogama, ponašanjima i aktivnostima – drugog spola” te navodi Izjavu koje je državnim institucijama i javnosti uputilo Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a u kojemu se ističe neznanstvenost “rodne” teorije, a koju će Plenkovićeva Vlada ignorirati.

Mjesec dana kasnije, tadašnja ministrica Nada Murganić pokušala je smiriti situaciju te najavila “ograde” od spornih točaka Istanbulske konvencije. Međutim, Istanbulska konvencija u čl. 78. izričito zabranjuje bilo kakve “ograde”, “rezerve” ili “izuzimanja” od primjene odredbi o “rodu”: “Nikakve rezerve ne mogu se staviti u pogledu bilo koje odredbe ove Konvencije” (osim nekoliko onih koje se ne odnose na “rod”).

UiO: Interpretativna izjava ne može spriječiti rodnu ideologiju

Mjesec dana prije ratifikacije IK, Plenković najavljuje da će Vlada uz ratifikaciju Istanbulske konvencije priložiti tzv. intepretativnu izjavu na neke njezine odredbe, a udruga U ime obitelji uzvraća kako taj postupak neće i ne može spriječiti da Republika Hrvatska, ako ratificira Konvenciju, mora provoditi sve obaveze sadržane u Konvenciji – odredbe o “rodu”, unijeti koncept “roda” i rodnu ideologiju u obrazovni sustav, obavezati se na financiranje i konzultiranja udruga civilnog društva i na proizvoljni nadzor komisije GREVIO.

Posljedice Istanbulske konvencije

Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije glasovalo je četrnaest zastupnika HDZ-a, dok se zastupnica Branka Juričev-Martinčev u zadnji čas predomislila i podržala ratifikaciju. Za ratifikaciju glasovalo 36 zastupnika HDZ-a.

Godinu dana kasnije HDZ će izgubiti europarlamentarne izbore na kojima će osvojiti jednak broj zastupnika kao i SDP – četiri, umjesto šest koliko su očekivali, a krajem iste godine ta stranka gubi i predsjedničke izbore.

Kada je riječ o nametanju rodne ideologije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja samo nekoliko dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije šalje mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say” (“ne želim se izjasniti”).

Također, 40-ak dana nakon što je ratificirana IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. svibnja ove godine uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Izvor: narod.hr/Večernji list