Umirovljeni časnik HOS-a Ante Lučić, nemalo se iznenadio kada je na Podstrani na ulici naišao na novčanik pun novca:

“Pa kako ću stati pred svećenika ako zadržim novčanik?”

“Bilo je to na sv. Nikolu… kad sam otvorio taj novčanik, vidio sam da je pun novca. U tom sam trenutku osjetio jedan
veliki pritisak i nelagodu u svom tijelu. Svakakve misli su mi se počele vrtjeti kroz glavu. Prekrstio sam se i rekao, “neš sotono sa mnom ovladat”, pa kako ću ja stati pred mog svećenika na ispovijed sad pred Božić ako ovo zadržim”, ispričao nam je skromni Ante.

Istoga je trenutka, priča nam, nazvao policiju, dao im svoju adresu i rekao da je našao novčanik sa raznim bankovnim karticama, dokumentima i puno novca te da ga želi vratiti vlasniku:

“Nisam uzeo nagradu… on je zaradio taj novac, ne ja”

“Vjerujte mi tada je kroz moje tijelo prošla takva toplina da sam imao osjećaj kako Božja milost prolazi kroz mene, neopisivo zadovoljstvo. Nakon sat vremena kod mene je došao čovjek sa malim djetetom u naručju i rekao mi da je zove Zvonimir Dragun, da radi u Njemačkoj, te da je on taj koji je izgubio novčanik. Kad sam mu vratio novčanik, otvorio ga je zahvalio se i rekao, uzmi sav novac to mi nije toliko važno, dokumenti su mi njemački i to bi mi stvorilo veliki problem da ih nisam našao. Naravno da nisam uzeo ni lipe, rekao sam mu prijatelju ti odgajaš dvoje djece, a ja i moja supruga smo sami ali sretni, tebi će taj novac trebati više nego meni. Na kraju krajeva ti si ga i zaradio.”

Ante kaže kako je čovjek kojem je vratio novčanik odmah želio obavijestiti medije:

“Nisam smatrao da je to potrebno jer ja sam dovoljno nagrađen srećom, ali eto… Kad ste već nazvali..”

Antina blagdanska čestitka

Napomenuo je i da sam se toga dana kada je pronašao debeli novčanik vratio sa Srđa iz Dubrovnika gdje je bio sa svojih petnaest suboraca pripadnika IX. bojne HOS-a, te da su mu svi redom čestitali:

“Vjerujte mi ja bih stavio ruku u vatru da bi 99% mojih suboraca uradili isto, jer to su ljudi pošteni sa velikim srcem i dušom. Na kraju bih svima poručio: činite dobra djela, dragi Bog će vas nagraditi, srećom, mirom i Božjim blagoslovom. A taj osjećaj se ne može platiti svim novcima ovog svijeta. Želim vam svima sretan Božić kao i nadolazeću 2021. godinu”, završio je uz dobre želje naš sugovornik.

Dnevno.hr
Autor:Snježana Vučković