Treći po redu Hod za život u Imotskom održan je danas. Okupljanje je započelo u 10 sati u Parku ispred crkve sv. Franje.

Hod za život je krenuo u Imotskom.

“Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubav i zaštitu. A Majka treba zaštitu i pomoć I oca svoga djeteta i svih nas, cijelog društva.

Od trenutka kada ste začeti, postali ste živi članovi ljudskog roda premda nam je bilo potrebno dodatno vrijeme rasta i sazrijevanja.

Već od 18.dana imali smo srce koje kuca, OD 8. tjedna svi organi su formirani, sa 10 tjedana ima jedinstveni otisak prsta! Tužna je činjenica da prilikom pobačaja, dijete osjeća bol!

Ove činjenice nam objašnjavaju da svako nerođeno ljudsko biće uistinu jest jedno od nas, no kako bismo se trebali ponašati prema tom nerođenom ljudskom biću?
Koja je to naša dužnost prema svim ljudskim bićima, posebno onima malenima koji ne mogu sebe zastupati?

Koja je to naša dužnost prema svim odraslim ljudskim bićima? Želimo li da nam djedovi i bake žive u strahu od egzistencije zbog lošeg demografskog sustava? Želimo li da nam majke, pogotovo one samohrane, budu zakinute zbog nedostatka fleksibilnosti njihovog radnog vremena ili obitelji koji nemaju mogućnosti društvenog i ekonomskog napretka zbog manjka radnih mjesta i megalomanske politike koja zanemaruje običnog čovjeka?”, poručio je Ivan Galić, koordinator Hoda za život Imotski.

“Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti. Želimo da sve ove navedene činjenice, ova stvarnost bude poznata svakoj ženi, svakom muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca!”, dodao je.

Srce počinje kucati 18. dana od začeća
“Dragi ljudi, znanost je potvrdila da ljudsko srce počinje kucati 18. dana od začeća. Roditelji često još ni ne znaju da su stvorili novi život a on već daje znak svoga postojanja i to tako velik i snažan.

Znamo da je život temeljno ljudsko pravo. Stavili smo ga u sve povelje, zakone, ustave, uredbe i spremni smo ga braniti na razne načine i pri tome čak oduzeti život drugome ali životom ne smatramo to maleno tjelešce koje već u 8. tjednu od začeća ima formirane sve organe.

Čujemo li mi naše misli i odluke? Razmišljamo li o njima?
Preispitujemo li ih? Koje je temeljno pravo zastupljeno kada nakon spoznaje da od 18. dana, malenom biću kuca srce, u 8. tjednu ima sve organe a u 10. tjednu ima jedinstveni otisak prsta a ja odlučim kako ono nije živo i kako mu je bolje da se i ne rodi iz bilo kojeg razloga?”, poruka je Stipe Čelana, glavnog koordinatora Hoda za život Imotski.

Svaki ljudski život je neprocjenjivo vrijedan
Gđa Mirjana Matković, edukacijski je rehabilitator s 25godišnjim stažem u radu s djecom.

“Svaki ljudski život je neprocjenjivo vrijedan! Bez obzira na to je li malen ili velik, zdrav ili bolestan. Bolesna djeca – nerođena i rođena, bolesni ljudi imaju pravo na još veću brigu i ljubav. Niti jedna se žena ne bi trebala naći u situaciji da prekine život svog djeteta. Upravo rad s djecom koja imaju zdravstvene poteškoće svakodnevno me oplemenjuju, od njih učim, donose radost svima nama! “, rekla je Matković.

Geslo ovogodišnjeg Hoda za život glasi: ‘Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…’.

Slavonski Brod i Imotski – 06. svibnja 2023.
Osijek i Zadar – 13. svibnja 2023.
Vinkovci i Zagreb – 20. svibnja 2023.
Varaždin, Knin i Metković – 03. lipnja 2023.
Sisak, Rijeka i Split – 17. lipnja 2023.

Narod.hr