Pozivamo sve hrvatske branitelje i sve one koji poštuju lik i djelo generala HV i HVO Slobodana Praljka na svetu misu zadušnicu koja će se održati 29. studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi. Dubrava, Gojka Šuška 2.

Pozivamo sve hrvatske branitelje i sve one koji poštuju lik i djelo generala HV i HVO Slobodana Praljka na svetu misu zadušnicu koja će se održati 29. studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi. Dubrava, Gojka Šuška 2.

Slobodan Praljak (2. siječnja 1945.) rođen je u Čapljini u Republici Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu, stekao je zvanje profesora filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te diplomirao kazališnu i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, Slobodan Praljak je dobrovoljno služio u Hrvatskoj vojsci (HV) i dostigao čin general-pukovnika.

  1. godine dobrovoljno odlazi u Bosnu i Hercegovinu te, tijekom 1993. godine, obnaša dužnost zapovjednika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Do 2017. godine napisao je brojne publikacije o ratu u BiH u kojima iznosi činjenice, dokumente, svjedočenja, karte i video materijale.

Hrvatska povijest, nakon slavnog vremena hrvatskih Kraljeva, obilovala je pojedincima koji su svoj život dali za svoje ideale, pravde i slobode hrvatskog naroda, iako su, što bi mi danas rekli, bili pravomoćno osuđivani i pogubljeni kroz razne režime koji su vladali na ovim prostorima, ali su, bez obzira na presude, ostali u kolektivnom pamćenju naroda kao heroji i borci za Hrvatsku slobodu, te ih danas povijest gleda sasvim drugim očima nego birokratske “pravomoćne presude” tog vremena.

Zar nije dovoljno, kao primjer, spomenuti Zrinskog i Frankopana osuđene i pogubljene 30. travnja 1671. godine u Bečkome Novom Mjestu. Hrvatski domoljubi njihove su ostatke prenijeli, nakon više od 250 godina, te 30. travnja 1919. godine pokopali u Zagrebačkoj katedrali.

Želju naroda za slobodom i pravdom ne mogu pokolebati nikakve “pravomoćne presude” na koje se pozivaju oni kojima je, nakon toliko stoljeća bitaka i žrtava koje smo podnijeli, teško pala Hrvatska sloboda ostvarena u Domovinskom ratu.

General Praljak je jedan od tih velikih sinova hrvatskog naroda , koji je svoj obol našoj slobodi dao u Domovinskom ratu i kasnije na suđenju u Hagu, ne dopustivši da se njegovo ime, a i ime Hrvatske, kalja unaprijed određenim presudama po kojima smo svi bili krivi. Ono što Zrinski i Frankopani nisu uspjeli, nakon više od 300 godina uspjeli su oni među kojima je bio i general Praljak i za to platio visoku cijenu.

I u svojoj smrti ostao je veliki čovjek, domoljub, svjestan političkih pritisaka, odredio da pogreb bude u krugu obitelji, bez ceremonija koje je itekako zaslužio, kako bi sačuvao Domovinu od daljnjih negativnih posljedica njegove žrtve.

Nakon izricanja presude general Praljak je uzviknuo, gledajući u oči sucu Agiusu: ‘Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!”.

I današnjim paljenjem svijeća na mnogim mjestima u Hrvatskoj, i misama zadušnicama, potvrđujemo da narod ,hrvatski branitelji i domoljubi neće dozvoliti da njegova žrtva padne u zaborav, zahvaljujući mu na velikom doprinosu slobodi svoga naroda.

Neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem.

VIDEO-Arhiva-Laudato Tv

Braniteljski portal