Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine danas je potpisao Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji se tiče ispravljanje nepravde prema braniteljima. Zakon stupa na snagu osmog dana od objave uz Službenim novinama FBiH.

Izmjenama član 144 Zakona se mijenja i glasi: “Osiguraniku koji ima navršenih 40 godina mirovinskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu iz člana 40. Zakona snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života.”

Usvojenim izmjenama se ispravlja dugogodišnja nepravda prema braniteljima. Vrijednost boda za obračun posebnog staža braniteljima sa sadašnjih 0,5 povećan je na jedan bod. I ovi bodovi će biti od koristi razvojačenim braniteljima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godinamirovinskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina mirovinskog staža, tri i po godine sudjelovanja u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu mirovinu za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na mirovinu sa 58 godina života.

Faktor.ba