Nakon što je donesen federalni Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji za branitelje starije od 57 godina, samo pet županija je izmijenilo zakonske akte i omogućilo pravo na egzistencijalnu naknadu tim braniteljima. Podsjetimo, nezaposleni razvojačeni branitelji koji imaju 57 i više godina, a nemaju primanja veća od 170 KM, imaju pravo na mjesečnu egzistencijalnu novčanu pomoć kao i ratni vojni invalidi od 20 do 60 posto, a koja iznosi 5KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama. Prosječna mjesečna naknada je oko 200 KM.

-Pravo na egzistencijalnu naknadu demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina prvi je omogućio Bosansko-podrinjska županija, a zatim Zeničko-dobojska, Tuzlanska, Sarajevska i Zapadnohercegovačka županija, rekao je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.

Također je naglasio da je novo pravo u Sarajevskoj županiji personalna asistencija za ratne vojne invalide – paraplegičare i 100 postotne ratne vojne invalide prve grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za branitelje.

-Na federalnoj razini pravo na egzistencijalnu naknadu do sada je ostvarilo oko 15.000, a zahtjev podnijelo oko 18.000 branitelja. U prosjeku 200-300 novih korisnika svaki mjesec ostvaruje pravo, dok njih oko 50 prestaje uživati pravo po različitim osnovama. Ovo znači da će u sljedećim godinama, nakon što napune 57 godina, svi demobilizirani branitelji prijeći na federalnu razinu i naknade dobijati iz federalnog proračuna – kazao je Bukvarević.

Za ove namjene se iz proračuna Vlade FBiH svakog mjeseca na račune više od 102.000 korisnika, uz ostale braniteljske naknade kao što su obiteljske invalidnine, naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odličja i ratnim vojnim invalidima, doznači više od 26 milijuna KM.

Kako su priopćili iz Federalnog ministarstva za branitelje, u posljednjih šest godina isplata naknada nije kasnila i uplaćivana je na račune korisnika do 10. u mjesecu. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH i resornog ministarstva, a prema riječima ministra Bukvarevića, braniteljska kategorija je najzaslužnija kategorija naših sugrađana za obranu države i oni su prioritet u isplati, bez obzira na uvjete prouzročene pandemijom virusa COVID 19.

Ministar Bukvarević je uputio poziv i drugim županijama da ubrzaju procedure i donesu akte kojima će omogućiti ova prava i zahvalio je županijskim vlastima koje su imale razumijevanja za braniteljsku populaciju i usvojili predložene izmjene i dopune, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja.

Podsjetimo, nezaposleni razvojačeni branitelji koji imaju 57 i više godina, a nemaju primanja veća od 170 KM, imaju pravo na mjesečnu egzistencijalnu novčanu pomoć kao i ratni vojni invalidi od 20 do 60 posto, a koja iznosi 5KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama. Prosječna mjesečna naknada je oko 200 KM. Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji.

/Republikainfo.com/