Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica uputio je božićnu poruku vjernicima u kojoj, između ostalog, stoji:

-Ovogodišnji Božić slavimo – prisilno – distanciranije nego što smo navikli slaviti, tj. – bez onog često površnog, neodgovornog, ispraznog – čisto vanjskog ugođaja i uživanja. Imamo sada pravu prigodu da – osobno i zajedno sa svojim ukućanima i drugim svojim bližnjima – razmislimo i prokomentiramo:

– kakvi smo mi prema sebi i jedni prema drugima, prema članovima naše župne zajednice, redovničke ili biskupijske;
– da razmislimo i o ovome, što nas je sve – i zašto – snašlo i kako ovu aktualnu krizu pandemije podnosimo;
– da se ispitamo: kakva nam je vjera u Boga, našega Stvoritelja i Spasitelja;
– naša vjera u utjelovljenog i u betlehemskoj štali rođenog Sina Božjega, Isusa Krista;
– naša vjera u njegovo obećanje da nam je u našem svakodnevnom životu – kao otkupljenicima – zagarantirana Božja pomoć i potpora, da bismo bili u stanju razumno, umjereno, pravedno i pobožno živjeti u sadašnjem svijetu (usp. 2,12), kako nas potiče i apostol Pavao, u svojoj već spomenutoj poslanici, koju slušamo, odn. čitamo u božićnoj liturgiji?!

To i tako se očekuje od nas, koji, kao kršćani, za sebe tvrdimo da smo svojom vjerom primili u svoj život „Svjetlo istinito“, koje je u božićnoj noći definitivno i neugasivo zasjalo nad ljudskim rodom i koje želi obasjavati svako ljudsko srce, svaki um, svaki život i životnu sredinu i životnu situaciju – pa tako i ovu našu sadašnju!

Božić u svakodnevlju – najsigurnije ‘cjepivo’

Dolazak k nama utjelovljenog Boga – Božića, trebamo slaviti ne samo jedan dan u godini – na svetkovinu Božića, nego svaki dan! Jer, On se želi nastaniti, udomiti trajno u našem srcu, makar mu ono moglo ponuditi tek skromne, siromašne, ali ipak od grijeha očišćene jaslice! On iz tih jaslica našeg spremnog srca, želi upravljati i pomagati naše kršćansko, apostolsko, mirotvorno djelovanje u našem životnom okruženju, a koje je, kako znademo, često zaraženo nerazumnim, nepravednim, vlastohlepnim, sebičnim, neumjerenim, površnim i besplodnim stilom i načinom življenja.

A to je daleko opasnija i pogubnija – duhovna ‘pandemija’, koja smrtonosno hara već dugo vremena našom životnom sredinom. Ona čini naš zemaljski život rastrganim, nezadovoljnim pa i nesretnim; ali, ona ugrožava i naš vječni život!

Utjelovljena Božja vječna Ljubav, očitovana u nevinom božićnom Djetetu Isusu – najučinkovitija je i nama najpotrebnija ‘vakcina’ za naš – u Božjim očima, uspjeli život. Trebamo je svakako svi dobiti i posjedovati! Nju nam je osigurao i nudi – božanski Liječnik – za nas najpouzdaniji i najpotrebniji – da nas samim sobom prožme iznutra, da nam unese vrlo potreban duševni mir i učini nas istinskim mirotvorcima – ‘Milosrdnim Samaritancima’ u našoj životnoj sredini!

S Božjim ‘cjepivom’ u novu godinu

Draga braćo i sestre u Kristu Spasitelju,

potičem vas sve, da u duhovnoj povezanosti s brojnom drugom kršćanskom braćom i sestrama, i sami se istinski potrudimo da se Božje „istinito Svjetlo“, „koje po vjeri sja u našem duhu, odrazi i u našem životu i radu“ (Zborna Zornice) također i tijekom svih dana i nove Godine spasenja 2021. – kako bi nam ona bila doista blagoslovljena i za našu vječnost plodonosna!

Zahvaljujem vam svima za vašu postojanost u vjeri Kristove Crkve, koja je bila vjera i vaših predaka, i u svome poslanju u vašem životnom okruženju tijekom svih dosadašnjih 35 zajednički proživljenih godina. Zahvaljujem vama i svim drugim našim dobročiniteljima i za svu vašu dosadašnju suradnju u našim zajedničkim naporima oko proslavljanja Božjeg Imena, oko širenja Kristova Kraljevstva i oko rada na spasenju besmrtnih duša naših suvremenika na području naše biskupije kao i izvan nje!

Ovogodišnju božićnu poruku, koju vam svima upućujem, završavam usrdnom molitvom Spasitelju našem i cijeloga svijeta:

Isuse Kriste, Sine vječnoga Oca,
rođen u betlehemskoj noći od Presvete i prečiste Djevice Marije,
naš brate i Spasitelju: ne prepusti nas prevlasti naše bespomoćnosti niti naše oholosti!

Ti, utjelovljena punino Života,
čijim je rođenjem u Betlehemu započelo otkupljenje svijeta,
budi trajno prisutan u životu nas, zemaljskih putnika!

Obuhvati svojim blagim i milosrdnim pogledom
sve aktualne tjeskobe, probleme i nemire, koji tište ljudski rod!

Svojim rođenjem među nama na Zemlji,
prihvati u svoju ljubav i milosrđe sve muškarce i žene kao svoju braću i sestre,
a u zajedništvo sa sobom sve narode i nacije na Zemlji!

Budi Ti naš Vođa, naša sigurnost i naš Mir
i tijekom nove Godine, nove, nepoznate etape našeg hodočašća
i novih izazova i borbi, koje su pred svakim od nas,
pred svakom obitelji, svakim narodom, pred Tvojom Crkvom i cijelim ljudskim rodom!
Jer, Tvoje je kraljevstvo i slava i moć u vjekove!

Čestit Božić, sveto Isusovo Porođenje, te duševnim mirom i Božjim blagoslovom i utjehom prožetu godinu 2021. – želim od srca svima vama! Zazivam i majčinsku pomoć i zaštitu Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve i Majke svih naroda na sve vas, kao i na svu onu mnogobrojnu našu braću i sestre, koji, rastjerani po raznim stranama svijeta, još uvijek čeznu za dostojnim, održivim povratkom u svoje prisilno napuštene rodne župe, na svoju očevinu i djedovinu, u svoju ovdašnju biskupiju, naveo je biskup Komarica u Božićnoj poruci vjernicima.

Dnevnik.ba