“Brutalni lockdown u proljeće 2020. je bio beskoristan”, istaknuo je Nenad Bakić, investitor, poduzetnik, inovator i matematičar koji je jedan od najglasnijih protivnika loših mjera protiv koronavirusa koje nisu djelovale, ali su negativno utjecale na gospodarstvo pa i na kvalitetu života ljudi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Malo je poznato da je brutalni lockdown uveden 23.3.2020. bio beskoristan. Vlada je paničarila nakon potresa u Zagrebu pod presudnim utjecajem notornog Rudana koji je vidio priliku za implementaciju kineskih metoda – i Hrvatska je završila s najstrožim mjerama u EU (prema Oksfordskom indeksu strogosti mjera).

Bakić: Ako vam je netko umro u bolnici jer je ondje pokupio covid, uz bolnicu tužite i Faktograf
Nenad Bakić: U bolnicama je 42% više cijepljenih nego necijepljenih, a HZJZ kao da to pokušava sakriti
Međutim, R je već tada jasno padao, i svakome tko zna i malo epidemiologije je jasno da se taj trend morao nastaviti (Gompertzova krivulja) i – zaista – već 28.3. je pao na 1, što znači prestanak širenja epidemije, daleko prije nego su ‘mjere’ i mogle početi djelovati, čak i da su djelovale (prvi učinci mjera nakon 7-10 dana, stvarni učinci ne prije 14-20 dana).

Štoviše, zbijanjem ljudi u zatvorene prostore, većina se plašila izaći van, a i nisu imali što raditi, odgođen je utjecaj sezonalnosti i pad toga vala – pogledajte na grafikonu.
Ovo je moj izračun bazirano na Fergusonovoj metodologiji, potpuno isti rezultat su dobili na tada promimentnom mjestu za izračune, LSHTM, a članica tima je bila i oštromjerašica Petra Klepac – vidite u komentaru. Ne mogu tvrditi da nisu znali!

Svejedno, u jesen su žestoko tražili novi lockdown, čuveni Apel 26, uz potpuno bezvezne argumente, nisu ni shvatili da je vrh već bio prošao. No, tada je već utjecaj Rudana i njegove sekte u Vladi pao na 0.

P.S. Najžalosnije je što svi ti ‘veliki znanstvenici’, pa i institucije koje financiramo, kao IRB, PMF – inače pobornici ‘oštrih mjera, itd. nisu i dalje u stanju napraviti ni ovakve najjednostavnije analize. Pa na osnovu čega su tražili radikalne društvene intervencije? No, srećom, to nam je pomoglo da ih pobijedimo, dok su se oni i njihova sekta rugali ‘grafikonima i analizama’. Posebno, nisu uspjeli razviti nikakav epidemiološki model!”, ističe Bakić.

Narod.hr