U maloj dvorani hotela Bigeste u subotu je svoju kampanju za gradonačelnika Ljubuškog najavio Ante Paponja, kao kandidat stranke HKDU HRAST, a kojeg ujedno podupiru HSP, HNL i niz manjih koallicija i pojedinaca koji su ušli u političku utakmicu za GV Ljubuški.
Svojim dolaskom na konferenciju za medije Paponju su podržali Pero Barbarić i Nikola Raguž i Zrinko Čuvalo,, te nekoliko samostalnih kandidata za GV Ljubuški, priopćeno je.

Razlog nove motivacije leži u spoznaji kako postojeća vladajuća struktura, osobito od 2000. godine na ovamo, očito nije realna snaga koja može ostvariti naše lokalne, građanske, ali i ukupne nacionalne interese.

Ne ulazeći u prevelike detalje, jer će, kako je istaknuo o programu detaljnije u narednom predizbornom vremenu, izdvajamo najznačajnije iz njegova izlaganja na tiskovnoj konferenciji:

Sadašnju lokalnu i širu politiku jasno obilježava izostanak vizije, nestrateško djelovanje i nedostatak liderstva.

Umjesto poželjne tehnologije upravljanja, prevladava pogubna “tehnologija vladanja”, iz koje probijaju i elementi osmanskog natražnjaštva. Sve skupa nas je to dovelo do snažnog gospodarskog zastoja i demografskog pada, koji počinje predstavljati ozbiljnu prijetnju za našu ukupnu nacionalnu sigurnost i suverenost! – nadodavši:

Čvrsto vjerujem da smo u stanju uspješno odgovoriti na postojeće izazove, osobito one u najvažnijem društvenom segmentu kojim se politika treba baviti – gospodarstvu. Vjerujem da smo zajedno u stanju pokrenuti naše gospodarstvo i nametnuti potrebnu proizvodnu orijentaciju, da smo u stanju stvoriti povoljnu gospodarsku klimu i privući ulagače, konačno pokrenuti naše gospodarske zone, uspostaviti gospodarsku vertikalu prema Republici Hrvatskoj, EU i našoj dijaspori, koja raspolaže ne malim resursima i započeti proces ponovne reindustrijalizacije.

Moramo biti u stanju dati stručnu i digitalnu podršku našoj poljoprivredi, pomoći joj da napravi iskorak prema tržištima EU-a, započeti programe opskrbe industrijskom vodom, izboriti se za zakonske okvire za pokretanje proizvodnje duhana, uspostaviti veterinarsku službu, ublažiti teške posljedice avanture sa smiljem…., jedan je dio navedenih prioriteta kandidata za gradonaćelnika Ante Paponje.

Iz cjelovitog izlaganja izdvajamo prioritete koje, ako bude izabran, želi staviti na dnevni red rada gradskih službi i njega samog kao gradonačelnika:

Dodatno trebamo unaprijediti naše velike turističke potencijale, osobito riješiti ključni problem nedostatne povezanosti turističke privrede sa domaćim gospodarstvom. Vjerujem da smo u stanju riješiti postojeće komunalne probleme, kao što su dovršenje programa opskrbe pitkom vodom na području cijele općine, problem oborinskih voda, osobito onih u zapadnom dijelu grada Ljubuškog, problem zaštite naših vodnih resursa kroz izgradnju i odvajanje sustava za odvodnju oborinskih voda. Potrebni su novi iskoraci na području urbanizma i izgradnje komunikacija. Proširenje urbanih standarda na prigradska naselja: Humac, Radišići Donji, Mostarska Vrata, Pregrađe i Bučine. Dovršiti projekt južne obilaznice sa proširenjem ceste prema od Humca prema Lošču. Napraviti projekat južne obilaznice, jer je postojeća cesta ulicom bana Jelačića postala gradska prometnica i komunikacijski čep. Moramo napraviti projekat i krenuti u realizaciju sjeverne prometne transverzale od Mostarskih Vrata preko Gornjih Radišića, Proboja, Vitine do Klobka, kojim bi se rasteretio prometni pritisak na pravcu prema Vitini. Obnoviti i proširiti cestu na pravcu Vitina – Otok – Grabovnik – Vašarovići i dalje preko Granića prema Prologu, obnoviti i proširiti cestu od graničnog prijelaza Bijača preko Zvirića, Stubice do Studenaca, kao i konačno dovršiti uređenje glavnog gradskog trga u Ljubuškom, kazao je Paponja.

Potrebni su nam novi iskoraci na području kulturne politike, izrada nove športske strategije za područje općine, apsolutna potpora vjerskim, humanitarnim i volonterskim udrugama, a jedna od najvažnijih zadaća vlasti je olakšati život građanima, naglasio je uz obvezu kako će se zalagati za smanjenje cijene pitke vode za 40%, za smanjenje cijene odvoza smeća i parkinga u gradu i za besplatan prijevoz učenika.

Kao novi iskorak u radu javne uprave Paponja je istakao kako će njen rad biti potpuno transparentan, osobito kad je riječ o trošenju proračuna u što će digitalnim putem građanima biti dat uvid, kao i referendumski pristup pitanjima od općeg značaja, uz obvezu financijske stabilizacija lokalne samouprave.

O svemu kazanim danas u kampanji ću se detaljno osvrnuti, kao dijelovima mog cjelovitog izbornog, ali i obveznog programa nakon izbora za gradonačelnika!, naglasio je Paponja, zahvalivši se političkim strankama i pojedincima u potpori za kandidaturu, istakavši kako ima potporu od velikog broja građana, koji traže normalizaciju stanja u općini i postizanje pozitivnog iskoraka u pokretanju gospodarstva i ostanka ljudi u Ljubuškom.

Pero Barbarić, Nikola Raguž i Zrinko Čuvalo su istakli uvjerenje u pobjedu Paponje.

Na pitanje oko kandidata HDZ 1990 Paponja je kazao kako je kandidatura stvar dogovora dviju stranaka HDZ i HDZ1990, ali kako je uvjeren kako će glasači njemu dati glas.

(www.jabuka.tv)