Uredništvu Braniteljskog portala.ba se danas 25.09.2021.godine u prijepodnevnim satima pismenim putem obratio 100% civilni invalid Vlado Soldo iz Gornje Britvice, Grad Široki Brijeg  navodeći kako su pripadnici sudske policije ŽZH njih 6/šest danas u 10,00 sati bez pismenog  naloga Općinskog suda u Širokom Brijegu odveli njegovog brata Marinka Soldu razvojačenog Branitelja HVO-a, psihičkog bolesnika na izdržavanje prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu Sokolac kod Sarajeva, poradi počinjenja kaznenog djela Napad na službenu osobu u obavljanja poslova sigurnosti iz članka 359.stavak 3 u svezi s st.1 KZ FBIH,koje je potvrđeno pravomoćnom presudom Županijskog suda u Širokom Brijegu broj:64 0 K 054163 21 Kž od 21.06.2021.godine.

Njegovo pismo bez ikakvih preinaka prenosimo u cijelosti:

Ja, Vlado Soldo iz Gornje Britvice, Grad Široki Brijeg obraćam Vam se s ovim pismom kojim želim da objavite protuustavno, nezakonito, nečovječno, nemoralno i anti-civilizacijsko ponašanje 6/šest pripadnika sudske policije ŽZH iz Širokog Brijega koji su danas 25.09.2021.godine u 10,00 sati došli pred moju i kuću mog brata Marinka Solde u Gornjoj Britvici, Grad Široki Brijeg kako bi mog brata Marinka, duševnog bolesnika, RVI, i razvojačenog Branitelja HVO-a iz borbenih postrojbi prisilno odveli u zdravstvenu ustanovu Sokolac kod Sarajeva poradi počinjenja kaznenog djela Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti gdje je jedan od policajaca zadobio tjelesne ozlijede zbog čega je moj brat oglašen krivim i osuđen na kaznu prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu Sokolac u trajanju od 6/šest mjeseci  što je potvrdio Županijski sud svojom presudom broj:64 0 K 054163 21 Kž od 21.06.2021.godine.

Tih 6/šest policajaca je došlo vjerojatno kako bi se za svaki mjesec prisilnog smještaja od 6/šest mjeseci odredio po jedan policajac, nenajavljeno bez sudskog naloga, ili nekog uputnog akta koji se dozvoljava njegovo odvođenje u navedenu zdravstvenu ustanovu zbog čega sam ja jednoga od njih upitao imaju li neki pismeni nalog za njegovo odvođenje i gdje mi je on rekao kako to njima ne treba. Čak me je jedan od njih odgurnuo i rekao mi doslovno ovo:“što ti imaš s ovim!“

Mog brata Marinka su odveli u odjeći u kojoj je bio, ne dopustivši meni da mu dam osobnu iskaznicu ili još nešto odjeće kao da je on najveći kriminalac na kojemu zakon oštri zube. Nisu mi dopustili ni da mu dam lijekove koji su mu propisani kao terapija.

Nakon njegova odvođenja obavio sam niz telefonskih razgovora s mnogim odvjetnicima i ljudima koji poznaju tu problematiku i svi su mi odreda rekli kako pravosudna policija njega nije mogla odvesti bez pismenog naloga niti uputnog akta kojeg potpisuje Predsjednik Općinskog suda u Širokom Brijegu, u ovom slučaju gđa Ivanka Kopilaš kojeg mi oni nisu pokazali na uvid.

Poradi napomene u postupku prisilnog smještaja mog brata Marinka nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Široki Brijeg Općinski sud u Širokom Brijegu je njemu odredio punomoćnika po službenoj dužnosti Žarka Zeljku iz Širokog Brijega kojeg sam također kontaktirao a koji mi je samo kratko rekao kako je to“Sud odredio“da se on prisilno odvede čime je pokazao svoju nemoć i nezainteresiranost za pružanje svekolike pravne pomoći mom bratu kako ne bi bio prisilno odveden u zdravstvenu ustanovu Sokolac. Konačno on je bio dužan mene kao staratelja mog brata Marinka izvještavati o svim aktivnostima i radnjama Općinskog suda Širokog Brijeg usmjerenim na prisilno odvođenje mog brata u zdravstvenu ustanovu Sokolac a to nije učinio.

Pravosudni policajci odvode mog brata Marinka na silu u zdravstvenu ustanovu Sokolac danas u subotu(u dane vikenda)čime su dodatno pogoršali moje i bratovo zdravstveno stanje što je također nedopustivo u nekoj normalnoj demokratskoj državi,dok se izgleda to u šugavoj i nakaradnoj državi BiH dopušta a što je najgore i u našem Širokom Brijegu. Ja sam također 100% civilni invalid čime je i moje zdravstveno stanje zbog ovoga danas dodatno pogoršano.

Zbog svega gore navedenoga sam odlučio poduzeti sve dozvoljene pravne korake protiv slijedećih osoba:

-protiv Predsjednice Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanke Kopilaš,

-protiv odgovornih osoba pravosudne policije u ŽZH,

-protiv odvjetnika Žarka Zeljke,

Zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti propisanih u KZ FBiH, te zbog povreda Zakona o Zaštiti osoba s duševnim smetnjama u FBiH, Ustava BiH koji propisuje odredbe o nepovredivosti doma, kao i svih međunarodnih konvencija o ljudskim slobodama, a poglavito Konvencije o zaštiti osoba s invaliditetom koje je natkrovljujuće načelo za sva zakonodavstva Europe.

Nikada se neću pomiriti s prisilnim odvođenjem mog brata u zdravstvenu ustanovu Sokolac niti njegovim boravkom u toj ustanovi jer to nije ničim zaslužio. Nije mu ničim dokazano kako je zapravo on ozlijedio policajce PU Široki Brijeg jer su njihove ozlijede posljedica spleta nesretnih okolnosti i neprofesionalnog pristupa tih policajaca u ophođenju s mojim bratom.

Moj brat Marinko je zbog ratnih trauma kao razvojačeni Branitelj iz borbenih postrojbi HVO-a teško duševno obolio što se odrazilo i na njegov privatni život, ali je u zajedničkom kućanstvu sa mnom sasvim normalno funkcionirao i nije pravio nikakve probleme od onih događaja iz 2018.godine kada su policajci ozlijeđeni zbog čega sam ja predlagao za njega kućni pritvor što je za njega bilo najbolje rješenje koje niti jedan sud u Širokom Brijegu nije uvažio.

Stoga šaljem ovo pismo svim medijima koji ga budu željeli objaviti kako bi se vidjelo kako se u Širokom Brijegu koji nosi naziv administrativnog, kulturnog i športskog središta ŽZH postupa s najvrijednijim sinovima hrvatskog naroda,istinskim Braniteljima, i običnim malim ljudima koje nemilosrdni sustav gazi i uništava na svakom koraku.

Nećemo stati brate Marinko na ovome! Goniti ćemo pravdu do Strasbourga ako bude potrebito jer ukoliko prijeđemo preko tvog slučaja olako tko će biti slijedeći na redu. Pravda jeste spora ali je dostižna. Vidimo svi što se događa u slučajevima Memić i Dragičević u Sarajevu i Banjaluci.

Istina i pravda dolaze na svoje!

Vlado Soldo iz Gornje Britvice,Grad Široki Brijeg,

Uredništvu Braniteljskog portala.ba Vlado Soldo je dostavio na uvid sve presude i rješenja Općinskog i Županijskog suda u Širokom Brijegu u postupku protiv njegovog brata Marinka Solde ,a nama je bio najinteresantniji dio obrazloženja Presude Županijskog suda u Širokom Brijegu broj:64 0 K 054163 21 Kž od 21.06.2021.godine gdje stoji:

„Temeljem odredbe čl.410.st.3 ZKP-a FBiH odlučeno je da će sud donijeti posebnu odluku o prisilnom smještaju optuženog u zdravstvenu ustanovu………..“a takvu posebnu odluku optuženi Marinko Soldo nikada nije dobio na ruke niti ju je dobio njegov zakonski staratelj brat Vlado koji je  Braniteljskom portalu .ba uputio ovo pismo. Jer da su je dobili po  ZKP u FBiH bi imali pravo žalbe na takvu odluku, ovako su zakinuti za to pravo.

Da li je takvu odluku Općinski sud Široki Brijeg ikada donio, veliko je pitanje, a ukoliko ju je i donio postavlja se logično pitanje tko ju je dobio. Ako ju je dobio odvjetnik Žarko Zeljko koji je po službenoj dužnosti postavljen za branitelja Marinka Solde onda je stvar jasna jer će odvjetnik Žarko Zeljko biti kazneno odgovoran za to.

Kako bilo da bilo očekujemo konkretne odgovore od odgovornih osoba Općinskog suda u Širokom Brijegu, odgovornih u pravosudnoj policiji ŽZH, te odgovor odvjetnika Žarka Zeljke kojima će se Vlado Soldo preko svog odvjetnika zacijelo obratiti odmah u ponedjeljak dana 27.09.2021.godine .

BraniteljskiPortal.ba